Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg

Programme

Tuesday, 26th of April, 2011

08:30

Registration

08:50

Welcome address and general information

Wolfgang Peukert and Sylvie Roke

09:10

Molecules and nanoparticles at aqueous interfaces (Keynote lecture)

Kenneth B. Eisenthal – Columbia University, United States

10:00

Coffee break (30 min)

10:30

Heat and electrons at interfaces

Dana D. Dlott – University of Illinois, United States

11:10

Nonlinear spectroscopy of electrified interfaces

Björn Braunschweig – University of Erlangen-Nuremberg, Germany

11:40

Lunch (60min)

12:40

Poster session (60 min)

13:40

Second-order nonlinear optics of nanoscale metals

Martti Kauranen – Tampere University of Technology, Finland

14:20

Spatio-temporal control of optical fields on the nanoscale

Markus B. Raschke – University of Colorado at Boulder, United States

15:00

Coffee break (30 min)

15:30

Investigation of strong bulk and interface correlations by nonlinear optics

Manfred Fiebig – University of Bonn, Germany

16:10

Sum frequency imaging of surfaces

 

Steven Baldelli – University of Houston, United States

17:00

Lab Tour at the Institute of Particle Technology (LFG)

18:00

Transfer to the hotel

Evening programme

19:30

Conference dinner in Erlangen
(only restricted attendance possible - registration required)

top

Wednesday, 27th of April, 2011

08:50

Opening remarks

Wolfgang Peukert

09:00

Principles of nonlinear optical scattering from small particles

Jerry I. Dadap – Columbia University, United States

09:40

Nanodroplets in water

Sylvie Roke – Max Planck Institute for Metals Research, Germany

10:20

Coffee break (30 min)

10:50

Second harmonic generation from small metallic particles

Pierre Francois Brevet – Universite Claude Bernard Lyon 1, France

11:30

Second harmonic scattering from colloidal particles

Benedikt Schuerer and Sarina Wunderlich – University of Erlangen-Nuremberg, Germany

12:00

Lunch (50 min)

12:50

Poster session (50 min)

13:40

Probing organic crystallogenesis by second harmonic generation imaging

Garth J. Simpson – Purdue University, United States

14:20

In situ characterization of biointerfaces: from thin films to living cells.

Patrick Koelsch  – University of Heidelberg, Germany

15:00

Coffee break (30 min)

15:30

Vibrational spectroscopy of water at molecular hydrophobic interfaces

Dor Ben-Amotz – Purdue University, United States

16:10

Second harmonic generation microscopy with biomolecules

Oliver Friedrich – University of Erlangen-Nuremberg, Germany

16:50

Concluding remarks

Wolfgang Peukert and Sylvie Roke

 

End of workshop

17:00

Transfer to the hotel

Program as pdf-file in the download area

top

Mission

SAOT provides an interdisciplinary research and education program of excellence within a broad international network of distinguished experts to promote innovation and leadership in the areas

Optical Metrology
Optical Material Processing
Optics in Medicine
Optics in Communication and Information Technology
Optical Materials and Systems
and Computational Optics.